Svařené pivo, kapří taštičky a tipy Jana Tuny. Víme, jak si užít chutné Vánoce

Tradiční i netradiční sváteční pečení a vaření

Vánoce jsou svátky klidu a míru, ale jde samozřejmě také o oslavu hojnosti, dobrého jídla a pití. Pokud i o Vánocích přemýšlíte udržitelně a snažíte se neplýtvat potravinami, budete si notovat s mladým kuchařem Martinem Škodou. V pořadu Pivní republika objevíte netradiční způsob konzumace piva a díky Janu Tunovi budete vědět, po jakých vánočních výrobcích v obchodech sáhnout a kterým se obloukem vyhnout. Jak si užít Vánoce plné skvělých chutí, se dozvíte na Stream.cz.

Konec plýtvání

Sváteční recepty si pro své diváky připravil také oblíbený kuchař Martin Škoda. Nečekejte ale žádnou štědrovečerní klasiku. Martin vám totiž ukáže, že ani na Vánoce není nutné plýtvat jídlem. Z domnělých zbytků totiž můžete snadno a rychle vykouzlit skvělá jídla pro celou rodinu.

Těšit se tak můžete na recept na Křupavé taštičky ze zbytků kapra a pečené maso s domácími dipy. Silvestrovské menu si zase můžete zpestřit Martinovými tipy na nezvyklé chuťovky jako jsou malé bagetky s masovými kuličkami zapečenými v domácí bbq omáčce nebo nadýchané sýrové bochánky. Martin divákům navíc vždy přidá i tip na drink, který se ke kterým chuťovkám hodí. Sbíhají se vám sliny? Tak se nezapomeňte dívat 19. a 26. prosince.

Pivní republika

V mnoha rodinách nesmí dobré pivo chybět ani na štědrovečerní tabuli. V pořadu Pivní republika diváci dostanou tip, jak si připravit netradiční specialitu – svařené pivo. I když toto slovní spojení může působit zvláštně, výsledek je překvapivě dobrý. A na Silvestra si pivaři mohou připravit slavnostní domácí specialitu – vymražovaný speciál. Na pivní zajímavosti a tipy se můžete těšit každý pátek.

A dost!

Na štědrovečerním stole chceme mít vždy to nejlepší. Jak nesáhnout při nákupu vedle a jakým výrobkům se raději vyvarovat divákům poradí Jan Tuna ve svém pořadu A dost! V předvánočních dílech bude testovat tradiční vánoční suroviny a výrobky jako jsou rozinky, datle, fíky, kandovanou pomerančovou kůru a také vinné klobásy. Pokud nechcete při nákupech slavnostních dobrot udělat chybu, sledujte nekompromisní A dost!

Sváteční historie na Stream.cz

Pečení cukroví, pletení vánočky, zdobení stromečku nebo zkrátka sváteční relax si můžete zpříjemnit novými vědomostmi. Jazykověděc Karel Oliva vysvětlí původ některých svátků a tradic, které Češi dodnes dodržují, a nahlédnutí do minulosti odhalí příběh koledy, která proslula po celém světě. A něco zajímavého se dozvíte také o milovaných i nenáviděných dělobuších a rachejtlích.

Uzlíky na jazyku

V posledním listopadovém týdnu se oblíbený pořad Uzlíky na jazyku začne věnovat vánoční tematice. Až do svátku Tří králů vám doc. RNDr. Karel Oliva, Dr. povypráví o původu adventu, čerta s andělem, jesličkách a posvítí si i na kapra s bramborovým salátem. Zasvěceně, ale i s humorem vám přiblíží naše tradice, které dodržujeme, aniž bychom mnohdy znali jejich původ. Více o tradicích a vánočních zvycích se dozvíte 28. 11., 5. 12., 12. 12., 19. 12. a 26. 12.

Vynálezy všedního dne

Jak a kdy vlastně vznikly dnes tak populární ohňostroje? A co stálo za vznikem rachejtlí? Objevením dnes tak oblíbené, především silvestrovské zábavy, vás koncem listopadu provede pořad Výbušné Vynálezy všedního dne sledujte ve čtvrtek 27. 12.

Výlety do minulosti

Přímo na Štědrý den můžete zjistit, jak byla poprvé uvedena jedna z nejkrásnějších vánoční koled – Tichá noc od Franze Grubera. Třeba si ji během čekání na nadílku taky zazpíváte. Sváteční díl můžete sledovat 24. 12.