Maltské ostrovy už od nepaměti tvořily obchodní centrum mezi Afrikou a Evropou. Kvůli strategické poloze se o ně často sváděly bitvy a války. Malta, jeden ze tří ostrovů tohoto souostroví, patří mezi hojně kolonizované oblasti, proto se tu setkává tolik kultur najednou. Maltě se přezdívá ostrov zázraků a často je spojována se starými pověstmi. Dle řecké mytologie byla právě Malta tím ostrovem, kde ztroskotal bájný Odysseus a kde ho nymfa Kalypso věznila dlouhých sedm let.
Na Maltě si každý najde to své. Na tento malý ostrov pravidelně jezdí fanoušci pěší turistiky, potápěči i cyklisté. Opravdový ráj zde najdou také gurmáni. Ovšem při hledání restaurace, která nabízí klasická maltská jídla, je třeba obrnit se trpělivostí. Maltští občané totiž do tradičních restaurací moc často nechodí, a tak gastroprůmysl tohoto ostrova podléhá spíše novodobým trendům a potřebám turistů, kteří ve většině případů stále vyhledávají pokrmy, jež jim jsou známé. Chcete-li ochutnat typickou maltskou kuchyni, zkuste navštívit nějaký malý vesnický bar.
I když je pro maltskou kuchyň typická zejména středomořská strava, která se skládá z mořských plodů, ryb a zeleniny, nejtradičnější jídlo, které zde můžete ochutnat, je takzvaný stuffat tal-fenek. Jedná se o národní pokrm, jenž je připravovaný z dušeného králíka na víně, brambor a zeleniny. Mezi další populární pokrmy patří nejrůznější taštičky, jejichž náplně jsou tvořeny z různých směsí masa, sýrů, ryb, zeleniny a rýže. Za zmínku stojí také maltská specialita bragioli, tedy roláda z tenkého plátku hovězího, naplněná směsí mletého masa, slaniny, petržele a vajec. Malé kulaté sýry z kozího mléka a z nich vyráběné koláče patří mezi další tradiční jídla, která se vyplatí ochutnat. Obecně se dá říci, že je maltská kuchyně dost kalorická, což se podepisuje na místních obyvatelích.
fenek – pokrm z divokého králíka
bragioli – roláda z hovězího masa
hobz biz-zejt – chléb namočený v olivovém oleji, potřený zralými rajčaty a naplněný směsí tuňáka, cibule, česneku, rajčat a kapar
pastizzi – pečivo z ovesných vloček plněné ricottou nebo hrachem
kannoli – smažené trubičky plněné ricottou
K jídlu se s oblibou podává víno, jež je vyráběno z místních odrůd Gellewza a Ghirghentina. Z nealkoholických nápojů jednoznačně vede limonáda Kinnie z kůry červených pomerančů a tajné směsi bylin. Ta svou chutí bývá často přirovnávána k české becherovce, samozřejmě bez alkoholu. Že dáváte raději přednost pivu? Pak vyzkoušejte Cisk – lehký maltský ležák, který vás dokonale osvěží.
Možná vás Malta a její kuchyně zaujala natolik, že se rozhodnete pro její návštěvu. V tom případě je dobré vědět, že již od dubna letošního roku zavádí letecká společnost Air Malta přímé lety z Prahy na Maltu. V červnu se navíc přidá i česká letecká společnost ČSA.