Mnoho z nás má spižírny a lednice plné nejrůznějších, mnohdy i ne úplně levných, potravin. Když ale přijde na věc, mnohdy si s nimi nevíme rady – do každého receptu nám vždy něco chybí. Anebo ještě hůře: na nic z toho, co máme doma po ruce, nemáme z nějakého důvodu chuť. Problémem je tzv. lednicová slepota, v zahraničí známá pod pojmem fridge blindness. Často totiž jde jen o naši neschopnost rozpoznat a odhalit skutečné možnosti surovin, které v našich lednicích a spížích leží. Nejsmutnější na tom celém je, že řada takových nevyužitých potravin nakonec putuje rovnou do koše, a to je škoda. Jídlo je příliš dobré na to, aby se jím plýtvalo.
Neplýtvejte jídlem! Zdroj: Hellmann´s
Jak s lednicovou slepotou bojovat a ušetřit tak jídlo před zkažením a vyhozením ukázal americký šéfkuchař Scott Van Wagenen, který stojí například za oblíbenými restauracemi Blackdog Cantina a nově otevřeným vršovickým bistrem Levain.
Jednodenní pop-up restaurace vznikla ve spolupráci iniciativy Zachraň jídlo a značky Hellmann’s a celá událost se nesla v duchu inspirace a respektu k potravinám. Suroviny každodenní spotřeby, které na akci věnoval řetězec Tesco, se pod rukama zkušených kuchařů během pár minut proměnily ve výborné pokrmy. Recepty na jejich přípravu byly navíc velmi snadné a známé potraviny ukázaly v moderním pojetí.
O své rady a tipy na vaření se s hosty podělily i známé foodblogerky: Češka Katka Kuranová z blogu Smooth & Cooking a Slovenka Lucia Grigová z blogu Do poslednej omrvinky. Inspiraci od každé z blogerek jsme pro vás připravili na závěr tohoto článku. Až tedy příště s prázdným žaludkem otevřete lednici a znuděně rezignujete, vzpomeňte si, že ne každé jídlo nutně musí splňovat michelinské parametry, aby skvěle chutnalo. Často to naopak chce jen špetku fantazie, a i vy dokážete ze surovin, které máte aktuálně k dispozici, vykouzlit zajímavý a lákavý pokrm.
Rady a tipy pro správné skladování potravin od Katky Kuranové, foodblogerky Smooth & Cooking
· Listovou zeleninu vložte do misky a přikryjte vlhkým ubrouskem, který každý den znovu namočte. Zelenina vám takto vydrží čerstvá více než týden.
· Konce řezané zeleniny či ovoce (např. chřest, rebarbora) ponořte cca 1 cm do vody a měňte ji každý den. Stejný postup můžete využít i pro brokolici, květák nebo ředkvičky, které získají zpět svou křehkost.
· Kořenovou zeleninu před oškrábáním důkladně omyjte. Oškrábané zbytky pak nevyhazujte, a zamrazte. Budou se vám později hodit na vývar.
· Rozkrojené ovoce, ale i třeba i avokádo nezhnědne, pokud ho potřete citronem.
· Vyrobte si své domácí pesto. Hodí se na něj nejen bylinky, ale i zbylé lístky ředkviček, kopřivy či petrželová nebo mrkvová nať.
Foodblogerka Smooth & Cooking. Zdroj: Hellmann´s
Tip na snadnou a rychlou pomazánku od Lucii Grigové, foodblogerky Do poslednej omrvinky
Sendvič nebo fingerfood s tuňákovou pomazánkou
Zaskočila vás prázdná chladnička? Ohlásila se nečekaná návštěva a máte jen chviličku na přípravu pohoštění? Tuňáková pomazánka v podobě sendvičů nebo fingerfood vás zachrání i v případě prázdné lednice.
Foodblogerka Lucia Grigová. Zdroj: Hellmann´s
pro 4 osoby
Suroviny:
· 160 g tuňáka ve vlastní šťávě
· 4 lžíce tatarské omáčky nebo majonézy Hellmann’s
· polovina malé červené cibule
· 1 stroužek česneku
· 1 vejce uvařené natvrdo nebo 2 lžíce nadrobno nakrájené zeleniny (ředkvičky, okurky, řapíkatý celer)
· 1 lžíce hořčice
· sůl, pepř
Postup:
Tuňáka necháme odkapat a vidličkou ho rozmačkáme na menší rovnoměrné kusy. Přidáme cibuli, česnek, najemno nastrouhané vejce (resp. nadrobno nakrájenou zeleninu), smícháme a spojíme majonézou nebo tatarskou omáčkou. Podle potřeby dochutíme hořčicí, solí a pepřem.
Pečivo krátce opečeme na pánvi pro krásnou křupavost, potřeme pomazánkou a můžeme dozdobit čerstvými bylinkami nebo černým sezamem.