Z ledovce až na vinici. Popularita Štýrska raketově roste

Od ledovce k vínu

Že to zní bláznivě? Nebojte. Půjde o jednu z nejoriginálnějších a nejhezčích turistických tras, které jste kdy uskutečnili. Od června je pro milovníky turistiky otevřena dálková trasa z dachsteinského ledovce až do štýrské vinné oblasti. Začíná u ledovce Dachstein, jehož nejvyšší bod leží ve výšce 995 metrů nad mořem. Trasa je dlouhá 552 km, a po celou dobu se můžete těšit na úchvatné přírodní scenérie.

Turistická trasa Od ledovce k vínu  propojuje všechna štýrská nej – přírodu, kulturu a kuchyni. Po cestě vás čeká několik možností občerstvení i ubytování. Některé trasy pro pěší se dokonce na některých místech prolínají s cyklostezkami a cestami pro horská kola. Takže si na své přijdou i milovníci cyklistiky. 

Thermenland, místo pro vaši relaxaci

Šest termálních lázní. Nikde jinde si nebudete užívat pravé termální vody jako právě zde. Díky rozdílným mineralizacím se jednotlivé termální vody v šesti termálních lázních od sebe odlišují a každé lázně jsou specialistou v jiné oblasti blahodárných účinků. Jedno ale mají všechna místa společné. Pomůžou vám zregenerovat nejen vaše tělo, ale napomáhají i odbourávat stres, takže jsou blahodárná i pro vaši duši. 

Nejjižnější lázeňské středisko v oblasti termálních pramenů ve Štýrsku je region Bad Radkersburg. A právě zde najdete termální lázně Park Bad Radkersburg. Tyto lázně fungují od roku 2016 a překvapí vás svou útulností. Moderní architektura s průhlednými přechody mezi budovami a přímý kontakt s termálními bazény nabízí fascinující výhled na přírodní park. Tím nejdůležitějším je zde ale jedinečná termální voda s teplotou 80 °C, která vyvěrá na povrch z dvoukilometrové hloubky a je mimořádně bohatá na minerální látky.

Štýrské kulinářské umění, tohle musíte ochutnat!

Výrobky a speciality pocházející ze Štýrska se vyznačují velmi vysokou kvalitou a lahodnou chutí. Ať už se jedná o masné výrobky, delikatesy ze šunky, čerstvě ulovené ryby, štýrská jablka, dýňový olej nebo výběrová vína – nad vším, co se chovalo nebo vyrostlo v zeleném srdci Rakouska, pravý požitkář zajásá.

Výborný oběd podle štýrského receptu, který zvládnete jen za 45 minut?

Štýrské smažené kuře

Omyjte kuře, osušte a rozdělte na 4, případně na 8 dílů. Lehce osolte. Rozšlehejte vejce a jemně osolte. Porce kuřete s kůží i vnitřnosti obalte v mouce, vejcích a strouhance. Na velké pánvi rozehřejte dostatečné množství vepřového sádla nebo přepuštěného másla. Vložte kuře a po obou stranách smažte dozlatova. Prsa nechejte v pánvi po kratší dobu než stehna. Vyndejte a nechte okapat. Opečte v horkém tuku petrželku a ozdobte s ní pečené kuře.

Štýrský řízek plněný šunkou Vulcano a štýrským ovčím sýrem

Maso naklepeme, naplníme šunkou, listovým špenátem a ovčím sýrem. Kapsu uzavřeme a obalíme v trojobalu.

Tento článek vznikl ve spolupráci s Rakouskou národní turistickou centrálou Österreich Werbung.


Publikováno na: