Nevylévejte olej po smažení do dřezu či záchodu ani na Štědrý den. Jak se ho správně zbavit?

Na Štědrý den možná od rána držíte půst a možná v průběhu dne trochu podvádíte, večer ale jistě usedáte k hostině, na které nechybí bramborový salát a smažený kapr. Fritovací olej pak Češi často lejí do dřezu nebo záchodu. Málo z nás myslí na to, že olej v trubkách ztuhne a může způsobit problémy, které o Vánocích řešit nechcete.

Poté, co olej vylijete do dřezu nebo toalety, v odpadním potrubí tuhne a usazuje se na stěnách potrubí. Zde vytváří neprostupné bloky a navíc na sebe nabaluje další nečistoty. Ty můžou v potrubí dosahovat délky mnoha metrů. Smutným důsledkem je ucpaná kanalizace a odpadní trubky v domech, a také výrazný dopad na životní prostředí. Tuky mají negativní dopad na čištění odpadní vody.

Použijte olej opakovaně, to dobré se vám vrátí

Navíc splašky, které se vám vrátí do koupelny nebo kuchyně, ucpané potrubí a kanalizace, které vás mohou stát tisíce, a v neposlední řadě malá ekologická pohroma. To jsou další negativní dopady, které hrozí, pokud nebudete správně zacházet s použitým olejem či jinými tuky po smažení. Jak to tedy dělat správně?

Možná jste nevěděli, že na kuchyňském oleji lze smažit nejen jednou, ale rovnou třikrát. Při opakovaném použití nehrozí žádné zdravotní riziko, nemluvě o penězích, které ušetříte. Po zchladnutí oleje je ho nutné přecedit přes jemný filtr. K tomu se hodí například ten, který používáte na překapávanou kávu. Olej poté uskladněte na tmavé místo anebo do tmavé nádoby. Vyvarovat byste se měli jen zapáchajícímu oleji, takový se už pro smažení nehodí.

Pomůže krabice od mléka i stelivo

Co ale s olejem po třetím použití, anebo v případě, že ho opakovaně využívat nechce? Variant je hned několik. Tou nejuniverzálnější je ho zchladit a následně nalít do uzavíratelné, nerecyklovatelné nádoby. Sem patří například kartony od mléka nebo jiné nádoby, které jsou zevnitř potažené voskem či plastem. Nádobu poté uzavřete a při procházce odneste do sběrného dvora nebo vyhoďte do popelnice k tomu určené, mají černou barvu a oranžové víko.

Na větší množství tuku, který při nižších teplotách tuhne, se dobře hodí také plechovka. Olej do ní slijte, vložte do lednice nebo mrazáku a po vychladnutí obsah vyškrábněte a vyhoďte do komunálního odpadu. Chovatelé koček a hlodavců pak mohou využít stelivo či piliny: použitý tuk do nich nalijte a poté se ho zbavte vysypáním do koše nebo popelnice.

Na malé množství s utěrkou, na větší sběrný dvůr

Jestli vyznáváte zdravý životní styl, anebo vám zkrátka na pánvi zbyla jen troška oleje, spolehněte se na papírové kuchyňské utěrky. Po zchladnutí jimi vytřete nádobu a mastné ubrousky poté vyhoďte do koše.

Máte naopak oleje příliš? Olej můžete slévat do uzavíratelných nerecyklovatelných nádob a až ho budete mít pohromadě víc, zdarma ho odevzdejte ve sběrných dvorech nebo pokud máte ve svém okolí speciální kontejner na použité oleje. Ty mají černou barvu a oranžové víko a postupně by se měly objevit ve všech městských částech Prahy. Posledním řešením je pak uzavřenou lahev vyhodit do směsného komunálního odpadu. „Cokoliv je lepší než tuky spláchnout do odpadu,“ varuje Martin Srb, manažer útvaru technologie vod Pražských vodovodů a kanalizací.

Tak či onak by neměl končit v odpadu, kde ztuhne a trubky ucpe. Na Vánoce tak můžete dostat dárky, o které vůbec nestojíte...

4 místa, kam použitý olej nepatří

  1. Dřez: Olej v odpadu tuhne, ucpává trubky a obsah se může vrátit v podobě špinavé odpadní vody v kuchyni.
  2. Toaleta: Při vylévání oleje do záchodu nepomůže ani jeho ředění vařící vodou a saponátem. Ve studeném prostředí vytváří olej tuhé bloky, ucpává kanalizaci, způsobuje nepříjemná překvapení v domácnosti v podobě vyplavených koupelen a toalet. Nemluvě o opravách, které často stojí tisíce korun.
  3. Septik: Olej je ještě větší pohromou pro septiky. Může ucpat trubky, drenáž i odvodňovací potrubí, a tím septik kompletně zničit.
  4. Kompostér: Tuky se obecně pro účely kompostování nehodí a jak je zřejmé, olej není nic jiného než právě tuk.

Publikováno na: