Mezi vánoční zvyky patří i vylévání oleje po smažení štědrovečerního kapra do dřezu nebo toalety. Nicméně, místo rozbalování dárků díky této „tradici” můžete na Štědrý den řešit nepříjemnosti s ucpaným odpadem nebo dokonce splašky v koupelně nebo kuchyni. Tuk v trubkách totiž tuhne a dokáže je pořádně ucpat. Zacházet správně s olejem vás přitom nebude stát skoro žádný čas navíc - tady je hned pět tipů, jak na to!
Pokud máte po smažení na pánvi jen pár kapek oleje, stačí ho vytřít papírovou utěrkou. Tu pak vyhoďte do koše k dalšímu odpadu.
V případě, že vám oleje zbylo víc, nechte ho zchladit a nalijte do uzavíratelné, nerecyklovatelné nádoby například od mléka. Hodí se ale i další kartony, které jsou zevnitř povoskované nebo potažené plastem. Nádobu poté uzavřete a při procházce ji odevzdejte ve sběrném dvoře nebo ji vyhoďte do příslušné černé popelnice s oranžovým víkem, v nejhorším případě do popelnice na směsný odpad.
Možná doma často používáte fritézu anebo zkrátka smažíte často a použitého oleje máte pořád víc než dost. V takové situaci ho po vychladnutí slijte do uzavíratelné, recyklovatelné nádoby a odvezte do sběrného dvora. A dobrá zpráva? Je to zdarma!
Máte doma čtyřnohé chlupaté kamarády? Pak je nejspíš součástí vaší domácnosti také kočičí stelivo, případně piliny. A ty jsou také ideální na likvidaci použitého oleje. Poté, co dosmažíte kapra a tuk vychladne, můžete ho nalít do steliva nebo pilin a vše poté opět vysypat do koše nebo rovnou do popelnice.
Kuchyňský olej může být použitý až třikrát, a to bez jakéhokoliv zdravotního rizika. Poté, co vám ve fritéze nebo na pánvi tuk zchladne, přefiltrujte ho přes jemný, nejlépe kávový filtr a následně ho uskladněte buď do tmavé lahve, nebo na temné místo. Jen pozor na zapáchající olej, ten už se na další použití nehodí.