Z ledovce až na vinici. Popularita Štýrska raketově roste

Od ledovce k vínu

Že to zní bláznivě? Nebojte. Jde o jednu z nejoriginálnějších a nejhezčích turistických tras vůbec. Milovníky turistiky nadchne dálková trasa z dachsteinského ledovce až do štýrské vinné oblasti. Turistická trasa Od ledovce k vínu je dlouhá 552 km a propojuje všechna štýrská nej: přírodu, kulturu a kuchyni. Po cestě vás čeká několik možností občerstvení i ubytování. Na své si přijdou i milovníci cyklistiky. Některé trasy pro pěší se místy prolínají s cyklostezkami a cestami pro horská kola. Projeďte se kolem vinic nebo napříč nivní krajinou kolem řeky Mur. Cyklostezky jsou vhodné pro rekreační cyklisty, e-bikery a zkrátka pro všechny, kdo si chtějí zajezdit v mámivě krásné přírodě.


TV Region Bad Radkersburg | pixelmaker.at



Thermen- & Vulkanland Štýrsko: místo pro vaši relaxaci

Nikde jinde si neužijete termální vody tak jako v Thermen- & Vulkanlandu Štýrsko. Díky rozdílným mineralizacím se šestice termálních lázní od sebe liší, takže se každá z nich specializuje vždy na jiné oblasti blahodárných účinků. Jedno ale mají společné. Pomůžou vám zregenerovat nejen vaše tělo, ale napomáhají i odbourávat stres, takže jsou blahodárná i pro vaši duši.

Nejjižnější lázeňské středisko v oblasti termálních pramenů ve Štýrsku je region Bad Radkersburg. A právě zde najdete termální lázně Parktherme Bad Radkersburg . Tyto lázně vás překvapí svou útulností. Moderní architektura s průhlednými přechody mezi budovami a přímý kontakt s termálními bazény nabízí fascinující výhled na přírodní park. Tím nejdůležitějším je zde ale jedinečná termální voda s teplotou 80 °C, která vyvěrá na povrch z dvoukilometrové hloubky a je mimořádně bohatá na minerální látky. Termální voda je v lázních ochlazena na příjemnou teplotu 34 - 36 °C.


Parktherme Sportbecken Herbst, Copyright TV Region Bad Radkersburg | pixelmaker.at


Letní program Voll Cool je zárukou dobrodružství

V rámci Voll Cool čeká na hosty zábava ve vodě v termálních lázních Parktherme Bad Radkersburg, rychlé cyklistické rallye se spoustou hádanek, napínavé hledání pokladu nebo naučná návštěva výrobny olejů, kde vzniká typický štýrský dýňový olej.


Copyright Parktherme Bad Radkersburg / Harald Eisenberger


Štýrské kulinářské umění: tohle musíte ochutnat!

Výrobky a speciality pocházející ze Štýrska se vyznačují velmi vysokou kvalitou a lahodnou chutí. Ať už se jedná o masné výrobky, delikatesy ze šunky, čerstvě ulovené ryby, štýrská jablka, dýňový olej nebo výběrová vína. Nad vším, co se chovalo nebo vyrostlo v zeleném srdci Rakouska, pravý požitkář zajásá.


Steirisches-Backhendl_TV-Region-Bad-Radkersburg_Bernhard-Bergmann


2 tipy na obědy podle štýrského receptu: zvládnete do 45 minut

Štýrské smažené kuře

·      1 kuře (s vnitřnostmi)

·      2–3 vejce (rozšlehá a osolená)

·      Sůl

·      100 g strouhanky

·      Mouka

·      Vepřové sádlo (nebo přepuštěné máslo)

·      Petrželka (na ozdobu)

·      Olej

Omyjte kuře, osušte a rozdělte na 4, případně na 8 dílů. Lehce osolte. Rozšlehejte vejce a jemně osolte. Porce kuřete s kůží i vnitřnosti obalte v mouce, vejcích a strouhance. Na velké pánvi rozehřejte dostatečné množství vepřového sádla nebo přepuštěného másla. Vložte kuře a po obou stranách smažte dozlatova. Prsa nechejte v pánvi po kratší dobu než stehna. Vyndejte a nechte okapat. Opečte v horkém tuku petrželku a ozdobte s ní smažené kuře.

Štýrský řízek plněný šunkou Vulcano a štýrským ovčím sýrem

·       Vepřová pečeně bez kosti

·       Šunka Vulcano

·       Listový špenát

·       Ovčí sýr

·       Mouka, vejce a dýňová semínka do strouhanky

Maso naklepeme, naplníme šunkou, listovým špenátem a ovčím sýrem. Kapsu uzavřeme a obalíme v trojobalu.

Při návštěvě Štýrska můžeme všechny tyto kulinářské speciality ochutnat na místě!

Publikováno na: