Milujete cestování a jídlo? Které delikatesy musíte ochutnat?

Malta minulosti

Maltské ostrovy už od nepaměti tvořily obchodní centrum mezi Afrikou a Evropou. Kvůli strategické poloze se o ně často sváděly bitvy a války. Malta, jeden ze tří ostrovů tohoto souostroví, patřila mezi hojně kolonizované oblasti, proto se tu setkává tolik kultur najednou. Maltě se přezdívá ostrov zázraků a často je spojována se starověkými pověstmi. Malta je právě tím ostrovem, kde ztroskotal bájný Odysseus a kde ho nymfa Kalypso věznila dlouhých sedm let.

Malta současnosti

Na Maltě si každý najde to své. Na tento malý ostrov pravidelně jezdí fanoušci pěší turistiky, potápěči i cyklisté. Opravdový ráj zde najdou také gurmáni. Ovšem při hledání restaurace s klasickou maltskou gastronomii je potřeba se obrnit trpělivostí. Maltští občané totiž do tradičních restaurací moc často nechodí, a tak gastroprůmysl ostrova podléhá spíše novodobým trendům a potřebám turistů. Chcete ochutnat typickou maltskou kuchyni? Zkuste navštívit nějaký malý vesnický bar. Určitě si nenechte ujít návštěvu rybářského městečka Marsaxlokk. Stovky pestrobarevných lodiček kotvících v přístavu jsou vděčnou kulisou pro fotografování. V neděli si sem zajděte na trhy, které jsou největší na Maltě. Vedle ovoce, zeleniny a alkoholu zde seženete i krajky, kožené zboží a oblečení.

Jaké jsou národní pokrmy?

I když je pro maltskou kuchyň typická zejména středomořská strava, která se skládá z mořských plodů, ryb a zeleniny, nejtradičnější jídlo, které zde můžete ochutnat, je takzvaný stuffat tal-fenek. Jedná se o národní pokrm, který je připravovaný z dušeného králíka na víně, brambor a zeleniny. Mezi další populární pokrmy patří nejrůznější taštičky, jejichž náplně jsou tvořeny z různých směsí masa, sýrů, ryb, zeleniny a rýže. Za zmínku stojí také maltská specialita bragioli, tedy roláda z tenkého plátku hovězího, naplněná směsí mletého masa, slaniny, petržele a vajec. Malé kulaté sýry z kozího mléka a z nich vyráběné koláče patří mezi další tradiční jídla, která se vyplatí ochutnat. Obecně se dá říci, že je maltská kuchyně dost kalorická.

Co musíte ochutnat?

Fenek – pokrm z divokého králíka.

Bragioli – roláda z hovězího masa.

Hobz biz-zejt – chléb namočený v olivovém oleji, potřený zralými rajčaty a naplněný směsí tuňáka, cibule, česneku, rajčat a kapar.

Pastizzi – pečivo z listového těsta plněné ricottou, hrachem nebo masem.

Kannoli – sladké smažené trubičky plněné ricottou.

Dopřejte si místní pití

K jídlu se s oblibou podává víno, jež je vyráběno z místních odrůd Gellewza a Ghirghentina. Z nealkoholických nápojů jednoznačně vede limonáda Kinnie z kůry červených pomerančů a tajné směsi bylin. Ta svou chutí bývá často přirovnávána k české becherovce, samozřejmě bez alkoholu. Že dáváte raději přednost pivu? Pak vyzkoušejte Cisk, jde o lehký maltský ležák, který vás dokonale osvěží.

Zažij znovu pocit svobody

Malta se otevírá turistům a spouští kampaň Zažij znovu pocit svobody. Chce tím inspirovat cestovatele, aby znovunabytou svobodu k cestování využili právě k návštěvě Maltského souostroví, které se může pochlubit rozsáhlým a pokročilým očkovacím programem. Malta je první zemí Evropské unie, která již nyní dosáhla kolektivní imunity, kdy 70 % dospělé populace je naočkováno alespoň jednou dávkou vakcíny a 42 % populace má očkování již ukončeno. Podmínkou pro vstup na Maltu je negativní PCR test nebo doklad o očkování, přičemž druhá dávka musí být podána nejméně dva týdny před cestou. Potvrzení o úplném očkování bude při vstupu na Maltu akceptováno, až dojde ke schválení Digital Green Certificate Evropskou unií. Na Maltě není povinná karanténa. Restaurace a obchody jsou otevřené, služby také.

Pro aktuální informace sledujte www.visitmalta.com



Publikováno na: