Sládek Vojta Homolka: Pro pivaře jsme připravili nové speciály

Proč uvádíte na trh nová piva a nepracujete raději s osvědčenými Kozel 10 a 11?

Kozel 10 i Kozel 11 patří dlouhodobě mezi nejoblíbenější piva na českém trhu a v loňském roce jsme se hodně věnovali vylepšení jejich receptury. Od našich nových piv, Mistrův Pšeničný a Mistrův Tmavý s čokoládovými slady, si slibujeme, že můžou k naší značce přitáhnout pozornost dalších pivařů. I ti nejkonzervativnější pijáci kozla totiž rádi občas ochutnají něco speciálního.

Můžete nám nová piva představit blíže?

Nové speciály jsme připravili pro pivaře, kteří mají rádi chuťově plná piva. Mistrův Tmavý s čokoládovými slady zaujal v testech degustátory i pivaře svou plnou chutí s tóny hořké čokolády, zatímco Mistrův Pšeničný je výborně pitelné osvěžující pivo s ovocnými tóny, charakteristickými pro tento typ piv.

Kdo rozhoduje o tom, jaká piva se budou vařit?

Dá se říct, že především pivaři. Stále více lidí očekává od nás, sládků, nová piva, která je zaujmou a přinesou další příjemné zážitky. Proto neustále zjišťujeme jejich přání a sledujeme nové trendy v oboru doma i za hranicemi. Nové pivo je vždy výsledkem týmové práce, kromě nás sládků se na něm podílí i odborníci z marketingu a obchodu.

Z jakých surovin nové speciály vaříte?

Vedle vody z našich studní, žateckého chmele a klasického plzeňského sladu dáváme do várek piva Mistrův Pšeničný i pšeničný slad, typický pro vaření svrchně kvašených pšeničných piv. Výjimečnost receptury piva Mistrův Tmavý s čokoládovými slady je, jak název napovídá, založena na užití speciálních čokoládových sladů, které pivu dávají aroma hořké čokolády.

Jak dlouho jste nová piva vyvíjeli?

Na obou recepturách se pracovalo více než půl roku, abychom mohli nabídnout piva, která vynikají svou originální plnou chutí a dobrou pitelností. Bylo uvařeno několik zkušebních várek v malých objemech, jejichž receptury se mírně lišily, a po posouzení zkušenými degustátory i pivaři jsme se rozhodli právě pro ně.

Jakému pivu dáváte přednost vy osobně?

Jsem dlouhodobě příznivcem českého ležáku, hlavně naší jedenáctky. Má plnou chuť a vynikající pitelnost. Tu si dávám nejčastěji. Rád ale ochutnávám i speciální piva, ať už z našeho pivovaru nebo z jiných minipivovarů. Baví mě párovat pivo s jídlem podle různých příležitostí. Například k lehkým světlým pivům se nejlépe hodí ryby, k ležákům plzeňského typu zase guláše a pečená masa, k polotmavým ležákům grilovaná masa, BBQ. A tmavá piva, na která jsme v Kozlu obzvlášť pyšní, jdou překvapivě ke sladkým dezertům!

Publikováno na: