Do většího hrnce dejte kilogram jemného krystalového cukru a nechte ho na střední teplotě zhnědnout do bronzového karamelu. Zalijte asi půl litrem studené vody, ale opatrně, cukr při zalévání prská. Hned přidejte tři roličky skořice, lžíci hřebíčků, čtyři hvězdičky badyánu, jednu tobolku nebo pár zrnek kardamomu a kůru tence sloupnutou z bio pomeranče a citrónu. Nechte vařit nejméně 20 minut, pokud je třeba, přilijte vodu. Pak přiklopte a nechte alespoň týden macerovat. Nakonec hustý sirup přeceďte přes sítko do lahve. Když dostanete chuť na svařené víno, stačí ho ohřát na příjemnou teplotu a osladit podle chuti tímto zlatým sirupem. Ozdobte žáruvzdornou sklenku s horkým vínem skrojkem pomeranče nebo citronu a podle skandinávského zvyku můžete do nápoje vhodit pár rozinek a mandličku.
Recept na nejlepší svařené víno Manufaktuře prozradila folkloristka a výtvarnice Kamila Skopová, s níž dlouhá léta Manufaktura spolupracuje a která je mimo jiné autorkou řady publikací, výstav lidových zvyků a obyčejů a spolupracuje s řadou folklorních souborů. Pro Manufakturu vytváří překrásné kresby. Řada z nich zdobí etikety kosmetických výrobků.
MANUFAKTURA s.r.o.
Tip – Poctivý sirup ŠÍPEK!
Znáte bylinné a ovocné sirupy od Manufaktury? Zkuste novinku z podzimní limitované edice, s nímž vykouzlíte vynikající nealko limonády a horké nápoje.
MANUFAKTURA s.r.o.
Poctivý sirup s šípkem, citrónem a vitamínem C pro přípravu lahodných studených i teplých nápojů. Věděli jste, že šípek je bohatým zdrojem vitamínu C a díky tomu napomáhá zejména při nachlazení? Dopřejte si ho v podobě lahodných nápojů, které Vás zahřejí třeba po dlouhých zimních procházkách nebo podzimních toulkách. Dáváte-li přednost studené variantě, osvěží Vás výborná poctivá šípková limonáda. Sirup je šetrně za studena vyroben v Jizerských horách a neobsahuje umělá barviva ani sladidla. Využijte sílu ukrytou v červených plodech typických pro naši podzimní přírodu a pochutnejte si na báječných drincích.
MANUFAKTURA s.r.o.