Jaké potraviny nám zajistí potřebné množství vitamínů?

Zelenina a ovoce

Výbornou zásobárnu vitaminu C představuje červená paprika a také brokolice. Když si denně dáte 100 g brokolice, máte céčka tak akorát. Nebo ji střídejte s růžičkovou kapustou, která se považuje za královnu zimní zeleniny. Z dalších druhů si pochutnejte na listové zelenině nebo zelí. I když právě zelí má méně vitaminu C než třeba růžičková kapusta, jeho šťáva uleví při kašli a vůbec onemocněních dýchacích cest. Z ovoce si pochutnejte na kiwi nebo mandarinkách. Všeobecné platí, že čím kyselejší, tím lepší.

Ryby a houby

Zejména v měsících s minimem slunečního svitu chybí lidem vitamin D. Dávka se uvádí v mikrogramech nebo IU, kdy 1 µg vitaminu D odpovídá 40 IU. Vitaminu D bychom měli v potravě denně přijmout 15–20 µg, někteří odborníci doporučují v zimě ještě víc, až 25 µg. Najdete ho v rybách a mořských plodech a ty tučné, jako je losos či tuňák, navíc poskytnou vitamin A a vitaminy řady B. Dobrým zdrojem vitaminu D mohou být také houby, zejména ucho Jidášovo neboli boltcovitka bezová.

Kvasnice a klíčky

Kvasnice jsou nejen o dobrý zdroj vitaminu D, ale hlavně vitaminů řady B, zejména B1, B2, B6 a B9. Dále obsahují bílkoviny a minerály. Kvasnice jsou bezvadné na podporu trávení, díky nim budete mít hezčí pleť a také mají protistresový efekt. Zkusit můžete i čerstvé klíčky, na nakličování se hodí mnohá semena zelenin, luštěnin, olejnin či třeba obilovin. Pokud chcete vitaminy řady B doplnit kompletně v jedné surovině, občas si dopřejte podušená játra, která navíc představují potravinu s nejvyšším obsahem vitaminu A, současně disponují velkým množstvím dobře využitelného železa, zinku, mědi a chromu.