Připravte se na příjemnou a sofistikovanou chuť. Takhle se dělá espresso v Česku

Je tu s námi hodně dlouho a má svojí historii

Ještě nedávno byla espresso směs klasickou směsí. K tomu měly pražírny v nabídce jednodruhovou kávu, tedy kávu z jednotlivých farem a konkrétních druhů arabik.

Proč se espresso směs kupovala?

·      pro její stálou a hlavně vyrovnanou chuť

Chutnala prostě stále stejně, nebo velmi podobně a žádné chutě nevyčnívaly z davu. Nebyly v ní takové chuťové výkyvy jako u jednoruhové arabiky, kde je běžné že káva není komplexní.

·      Espresso je umělecké dílo

Pražič musí znát dobře kávu potřebnou k tvorbě espresso směsi.  Její výhodou je také lehčí manipulace s mlýnkem k přípravě dokonalého espressa a lepší extrakce samotného nápoje espressa.

Dnes už většina pražíren na toto zapomněla

Dneska se praží jednodruhová arabika jako espresso, tedy tak aby chutnala lépe jako espresso nápoj. Pak se zase praží jednodruhová arabika pro jinou přípravu kávy jako například filtr. Tento diktát chuti, co a jak má chutnat, to je něco co moc nedává smysl. Copak někdo jí vajíčko jen naměkko? Nebo jen na tvrdo?

V Cafe Eternity přemýšlíme co a jak budeme pražit

Protože chceme, aby to všechno mělo hlavu a patu! Abychom ukázali lidem možnosti, jaké nám káva dává. Tak aby výsledná chuť kávy byla co nejlepší. Tvorba espresso směsi není žádná anarchie, nedává se tam co zbude, čeho je více atd…, vše má jasná pravidla daných poměrů a druhů kávy. Základem je u nás Brazílie, v momentě kdy se píše tento článek máme 9 druhů na skladě. Je také třeba mít výbornou Robustu. Tři druhy na skladě.

Tak jak to tedy je a jak vybrat?

Nejpopulárnější je ETERNITY espresso řada - 100% arabica. Eternity řadu pražíme vyloženě na střed, tam kde končí acidita (kyselost) a tam kde začíná hořkost. Espresso je krásně sladké, s jemnou až středně silnou chutí a dokonalou pěnivostí. Přímočaré, jednoduché chutě, které poskytnou jedinečný zážitek dokonalého espressa, kde převládají chutě sladké čokolády, kakaa a oříšku. Vše s malou nebo minimální aciditou. Precizně vláčné a nadýchané tělo vyzdvihne krásnou sladkost těchto espresso směsi.

Tuto řadu máme taky v kombinaci s Robustou. Espresso je zde lehce hořké, minimákní acidita (kyselost), nejjemnější ze všech káv s robustou. Robusta zaručuje dokonalou pěnivost.

Klasické italské espresso

Naše dlouholetá zkušenost s italským partnerem, dovedla naše dovednosti namíchat klasické italské espresso směsi k dokonalosti. Tradiční receptury kombinují pranou a přírodní robustu a jsou namíchány v přesně vyměřeném poměru, aby poskytly naprosto jedinečný zážitek.

Zde hraje prim naše nejlepší Brazilská káva Dark Duas Barras s fantastickou hutí hořké čokolády. Také zde používáme gurmáskou pranou robustu z Guatemaly, která je sama o sobě sladce hořká po Belgické čokoládě. Ze všech našich espres bude tato řada nejméně aciditní (kyselá), nejsilnější a nejvíce hořká (jako dokonalá čokoláda).

Klasická italská Crema s robustou

Zde hraje prim africká přírodní robusta s menší hořkostí, vulkanickou (největší) pěnivostí - sametovosti a zemitým nádechem. Používáme zde i naši nejlepší Brazilskou kávu DARK Duas Barras. Espresso bude s nulovou aciditou (kyselosti), střední hořkosti, středně výrazné a středně silné.

Něco pro milovníky moderního espressa

Pro milovníky moderního espressa tu máme Top premium espresso řadu. Tedy řadu kávy s velice příjemným a zřetelným aroma, malou až střední aciditou v moderním světě espressa. Toto espresso je nejjemnější ze všech espress, co nabízíme. Tedy minimálně hořké, nebo úplně bez hořkosti.

Jedinečná řada Top premium espresso je určena všem, kteří si rádi vychutnají kvalitní kávy ze všech koutů světa. Připravte se na příjemnou a sofistikovanou vůni a chuť, která vás zavede na plantáže v Etiopii, Brazílii nebo Guatemale. 


Publikováno na: