Za znalkyně whisky se považuje více než desetina žen

Ženy a whisky

K příležitosti Světového dne whisky provedla Palírna U Zeleného stromu průzkum mezi českými ženami. Její tradiční značka Stará žitná myslivecká je považována za pití gentlemanů, ale jak si v dnešní době stojí u žen? Za znalkyně se považuje více než 11 % dotázaných žen ve věku od 18 do 65 let. A při jaké příležitosti si dámy vychutnají whisky nejraději? Ve společnosti si dá s chutí sklenku 33,5 % žen, ženy do 26 let si ji vychutnají raději doma. Celkově ale na domácí pohodu s whisky sází 23 % dotázaných. Na návštěvě neodolá whisky 21,5 % žen, přičemž nejvíce z nich je zastoupeno v kategorii 54–65 let.

Výjimečnost Staré žitné myslivecké

Než si budete moct vychutnat nejlepší whisky, trvá to sedm let – po tuto dobu zraje v dubových sudech Stará žitná myslivecká Selection. Během prvních čtyř let se v ní rodí jemnost a ovocná chuť, zbylé tři roky dozrávají jen ty nejlepší žitné destiláty, mezi které whisky z Palírny U Zeleného stromu skutečně náleží. I díky své jedinečné jemné chuti ji má v oblibě čím dál tím více žen. Výjimečnost whisky nespočívá jen v originální vůni po posečených žitných klasech či vanilce, ale také ve sladkém dokončení a v hřejivé měděné barvě. Není tak divu, že whisky Stará žitná myslivecká byla oceněna i ve světě.

Zdroj: Palírna U Zeleného stromu a.s.

Jak správně degustovat

Palírna U Zeleného stromu přináší malý návod na správnou degustaci whisky: důležitá je volba sklenky – uzavřený tvar s tenkou stěnou, díky kterému si vychutnáte veškeré aspekty chutě i vůně. Cca 2 cl nápoje doporučujeme podávat při pokojové teplotě. Před samotnou degustací pomalu zakružte sklenkou, abyste mohli sledovat pomalé stékání nápoje po stěně sklenice na dno.

Vůni ohodnotíte lehkým přivoněním s pootevřenými ústy, čímž se rozvine větší škála aromatických tónů. Chuť se nejvýrazněji projeví po delším poválení nápoje v ústech po celém jazyku. Hořkost cítíme u kořene jazyka, sladkost na jeho špičce, slanost na předních okrajích a trpkost na zadních. Díky rozložení doušku lze rozpoznat i ty nejjemnější chutě.

Na whisky si udělejte čas, vychutnejte si ji, jak se patří, a pijte s rozumem.