Nejlepší recepty alpské kuchyně – léto v Salcbursku si můžete opravdu vychutnat

Gastronomický průvodce Via Culinaria vás provede celým Salcburskem. Mezi 300 adresami najdete zážitkovou trasu pro gurmány, která zahrnuje nejlepší tradiční pohostinství na statcích, moderní městské designové podniky i romantické restaurace s terasami a výhledem. Zážitkové trasy myslí na milovníky piva a pálenky, všech druhů sýra i uzenin. Ty nejlepší recepty můžete ochutnat na místních salaších nebo si je připravte sami doma.

Chutný sirup z bezu

Není nad to vytvořit si vlastní sirup, který můžete využít k přípravě mnoha nápojů.

Budete potřebovat:

Postup:

Sklizené neomyté květy nechte chvíli ležet na papírové utěrce. Odřízněte silnější stonky a vložte tenké větvičky s květy a nakrájeným citronem do misky s vodou. Nechte stát 1–2 dny na tmavém a chladném místě. Přelijte tekutinu přes gázu do hrnce, přiveďte k varu a postupně přidávejte cukr, dokud se nerozpustí. Nalijte do vyvařených lahví.

Krémová dýňová polévka se smetanou

Krémová dýňová polévka je jedna z těch, které svou přípravou nezaberou příliš času. Chuťově ale patří k těm nejlepším.

Budete potřebovat:

Postup:

Dýni a papriku nakrájejte na kostky, cibuli najemno. Cibuli a papriku zpěňte na másle, přidejte dýni, krátce orestujte a podlijte bílým vínem. Přidejte zeleninový vývar a 20 minut nechte zakryté vařit. Poté přilijte smetanu. Polévku ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Rozmixujte tyčovým mixérem a můžete podávat.

Salcburské noky „Schottnocken“

Salcburské noky jsou výborným jídlem pro každou příležitost. Navíc k jeho přípravě potřebujete jen pár surovin. Vytvořte si lahodný pokrm pro 4 osoby.

Budete potřebovat:

Nočky:

Tvarohová směs:

Postup:

Nasypte mouku do misky, udělejte v ní důlek a přidejte rozklepnutá vejce a koření. Uvařte vodu, přilijte ji ke směsi a spolu s dalšími ingrediencemi vypracujte pružné těsto. Do vroucí osolené vody prolisujte přes síto těsto a vařte zhruba 5 minut, dokud špecle nevyplavou na povrch. Na pánvi osmahněte cibuli, přidejte špecle, goudu, vše krátce povařte a dobře promíchejte. Přidejte 2 polévkové lžíce tvarohu, dochuťte solí a pepřem. Před podáváním přidejte hrst nastrouhaného uzeného tvarohu a promíchejte. Posypte smaženou cibulkou a bylinkami nebo jedlými květy. K nokům se skvěle hodí salát a sklenice mléka.

Legendární císařský trhanec

Sladký moučník s názvem císařský trhanec se řadí k nejoblíbenějším dezertům alpské kuchyně. Připravíte ho pro 6 osob z těchto ingrediencí.

Budete potřebovat:

Postup:

Předehřejte troubu na 180 stupňů. Namočte rozinky do rumu. Vymíchejte mléko, žloutky, vanilkový cukr, citronovou kůru a mouku do hladké pěny. Ušlehejte bílky se solí a cukrem do tuhého sněhu. Sníh do těsta přidávejte postupně. Zahřejte máslo na žáruvzdorné pánvi a nalijte na něj těsto. Přidejte rozinky a smažte dvě minuty. Poté omeletu otočte. Vložte do trouby na 15 minut. Omeletu natrhejte dvěma vidličkami na kousky. Podávejte s moučkovým cukrem, jablečným pyré nebo švestkovým rozvarem.

Další salcburské recepty v češtině najdete na oficiální stránce Salcburska.