Gastronomický průvodce Via Culinaria vás provede celým Salcburskem. Mezi 300 adresami najdete zážitkovou trasu pro gurmány, která zahrnuje nejlepší tradiční pohostinství na statcích, moderní městské designové podniky i romantické restaurace s terasami a výhledem. Zážitkové trasy myslí na milovníky piva a pálenky, všech druhů sýra i uzenin. Ty nejlepší recepty můžete ochutnat na místních salaších nebo si je připravte sami doma.
Není nad to vytvořit si vlastní sirup, který můžete využít k přípravě mnoha nápojů.
Budete potřebovat:
Postup:
Sklizené neomyté květy nechte chvíli ležet na papírové utěrce. Odřízněte silnější stonky a vložte tenké větvičky s květy a nakrájeným citronem do misky s vodou. Nechte stát 1–2 dny na tmavém a chladném místě. Přelijte tekutinu přes gázu do hrnce, přiveďte k varu a postupně přidávejte cukr, dokud se nerozpustí. Nalijte do vyvařených lahví.
Krémová dýňová polévka je jedna z těch, které svou přípravou nezaberou příliš času. Chuťově ale patří k těm nejlepším.
Budete potřebovat:
Postup:
Dýni a papriku nakrájejte na kostky, cibuli najemno. Cibuli a papriku zpěňte na másle, přidejte dýni, krátce orestujte a podlijte bílým vínem. Přidejte zeleninový vývar a 20 minut nechte zakryté vařit. Poté přilijte smetanu. Polévku ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Rozmixujte tyčovým mixérem a můžete podávat.
Salcburské noky jsou výborným jídlem pro každou příležitost. Navíc k jeho přípravě potřebujete jen pár surovin. Vytvořte si lahodný pokrm pro 4 osoby.
Budete potřebovat:
Nočky:
Tvarohová směs:
Postup:
Nasypte mouku do misky, udělejte v ní důlek a přidejte rozklepnutá vejce a koření. Uvařte vodu, přilijte ji ke směsi a spolu s dalšími ingrediencemi vypracujte pružné těsto. Do vroucí osolené vody prolisujte přes síto těsto a vařte zhruba 5 minut, dokud špecle nevyplavou na povrch. Na pánvi osmahněte cibuli, přidejte špecle, goudu, vše krátce povařte a dobře promíchejte. Přidejte 2 polévkové lžíce tvarohu, dochuťte solí a pepřem. Před podáváním přidejte hrst nastrouhaného uzeného tvarohu a promíchejte. Posypte smaženou cibulkou a bylinkami nebo jedlými květy. K nokům se skvěle hodí salát a sklenice mléka.
Sladký moučník s názvem císařský trhanec se řadí k nejoblíbenějším dezertům alpské kuchyně. Připravíte ho pro 6 osob z těchto ingrediencí.
Budete potřebovat:
Postup:
Předehřejte troubu na 180 stupňů. Namočte rozinky do rumu. Vymíchejte mléko, žloutky, vanilkový cukr, citronovou kůru a mouku do hladké pěny. Ušlehejte bílky se solí a cukrem do tuhého sněhu. Sníh do těsta přidávejte postupně. Zahřejte máslo na žáruvzdorné pánvi a nalijte na něj těsto. Přidejte rozinky a smažte dvě minuty. Poté omeletu otočte. Vložte do trouby na 15 minut. Omeletu natrhejte dvěma vidličkami na kousky. Podávejte s moučkovým cukrem, jablečným pyré nebo švestkovým rozvarem.
Další salcburské recepty v češtině najdete na oficiální stránce Salcburska.